poniedziałek, 20 października 2014

Tarta z kurczakiem i pieczarkami


Wprost przepadam za tartami. Dlatego będzie ich tu sporo :) Tym razem z kurczakiem. Jeżeli macie pozostałości  mięsne z obiadu, z rosołu to z powodzeniem możecie ich użyć do tego wypieku.

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka

Nadzienie:

1 pierś z kurczaka
1 mała cebula 1 ząbek czosnku
1 żółta papryka
8-10 pieczarek
1 mała cukinia
2 jajka
250 ml jogurtu greckiego
1 kulka mozarelli
sól
pieprz
rozmaryn suszony

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia. Lekko wyrobić, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywcza i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Paprykę pokroić w sporą kostkę i też podsmażyć z kurczakiem. Na koniec dodać cukinię pokrojoną w grube półplasterki. Posolić do smaku, dodać pieprz i pół łyżeczki rozmarynu. pozostawić do przestygnięcia.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Przykryć pergaminem, obciążyć fasolą lub innym obciążnikiem i piec przez 15 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 190 stopni, usunąć fasolę i pergamin i piec jeszcze 10 minut do zarumienienia.

W miseczce rozbełtać jajka z jogurtem i pokroić ser w plasterki.

Na podpieczonym spodzie ułożyć kurczaka z warzywami, polać jajkami z jogurtem, a na wierzchu rozłożyć plasterki mozarelli.

Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz