wtorek, 12 marca 2013

Indyk w jabłkach i żurawinie






Delikatny, soczysty, idealny na niedzielny obiad.



1 duża pierś z indyka
2 duże cebule
3 duże kwaskowate jabłka
1/2 szklanki żurawiny suszonej
2 łyżki masła
1/4 szklanki octu jabłkowego
2 goździki
liść laurowy
pieprz czarny
przyprawa uniwersalna *
olej rzepakowy do smażenia


Na głębokiej  patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony do zarumienienia. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka, jabłka pozbawić gniazd nasiennych ( nie obierać ze skórki) i pokroić w ósemki. Do mięsa dodać cebulę, posypać przyprawą uniwersalną i zeszklić. Kiedy cebula zmięknie dodać jabłka i żurawinę. Dodać masło, goździki, liść laurowy i ocet. Chwilę podsmażyć i podlać gorącą wodą. Przykryć i dusić na średnim ogniu ok 40 min (jabłka muszą się delikatnie rozpaść).

Mięso wyciągnąć z sosu i pokroić w grube plastry. Wyśmienicie smakuje z kopytkami i czerwoną kapustą.

Smacznego

* mam na myśli słoną przyprawę typu "vegeta" "warzywko" lub inne tego typu. Ponieważ te sklepowe zawierają glutaminian sodu i inne "ciekawe" składniki, więc ja robię swoją własną przyprawę z suszonych warzyw, kurkumy, soli morskiej i różnych ziół

1 komentarz:

  1. Właśnie mam w lodówce indyka i żurawinę...no to spróbuję jutro!

    OdpowiedzUsuń