środa, 20 marca 2013

Tarta z budyniem czyli flan boulanger


 Dawno temu spędziłam miesiąc na malutkiej francuskiej wyspie

Île de Ré. W cukierni w Le Bois-Plage en Re zostawiłam sporą część mojego wakacyjnego budżetu ;) A jedną z ulubionych pyszności okazał się właśnie flan boulanger. Dlatego dziś z wielką niecierpliwością czekałam na powtórkę z rozrywki i.... udało się :) to TEN smak! Kremowy, mocno waniliowy - przepyszny, podany z bitą śmietaną i sorbetem truskawkowym.Przepis na tartę pochodzi z książki "ciasta" Michela Roux.

 

 Ciasto:

250 g mąki
125 g masła, pokrojonego w kostkę 
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
40 ml zimnej wody

Do wykonania tej tarty będziemy potrzebować mniej więcej połowę tego ciasta. Co zrobić z pozostałą połową? Zawinąć w folię spożywcza i schować do lodówki - może tam leżeć do 7 dni, a w następnym poście podrzucę nowe pomysły co z nim uczynić :)

Wszystkie składniki zmiksować razem w malakserze, zagnieść i uformować dysk, a następnie owinąć szczelnie folią spożywczą o odstawić do lodówki na godzinę.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 3 mm i wylepić nim natłuszczoną masłem niską (3,5 cm) formę do tarty o średnicy 20 cm. Pofałdować brzeg ściskając ciasto palcem wskazującym i kciukiem (ja użyłam do tego szczypiec dekoratorskich) i schować do lodówki na co najmniej 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą, ciecierzycą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi i piec ok 15 minut. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, usunąć obciążenie i pergamin.





Krem:

5 żółtek
120 g drobnego cukru
20 g mąki
15 g budyniu waniliowego lub śmietankowego z torebki 
450 ml mleka
1 strąk wanilii, przekrojony wzdłuż

Kiedy ciasto się piecze, w miseczce ubijamy mikserem żółtka z jedną trzecią cukru. Dodajemy mąkę i budyń i miksujemy do połączenia. Mleko podgrzewamy z resztą cukru i wanilią. Kiedy zacznie wrzeć, wlewamy je na ubite żółtka i mieszamy trzepaczką, po czym przelewamy z powrotem do garnka i cały czas mieszając gotujemy ok 5 min na średnim ogniu. Krem ma mieć konsystencją budyniu. Na koniec wyjmujemy wanilię i wylewamy budyń na podpieczone ciasto.
Wkładamy do gorącego piekarnika (temperatura 190 stopni) i pieczemy ok 25 minut na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi dobrze wystygnąć.

Smacznego!


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz