środa, 13 marca 2013

Placek z wieprzowiną



Otwieramy lodówkę i patrzymy - trochę tego, trochę tamtego, nic konkretnego nie przychodzi do głowy... W takiej chwili najlepszym rozwiązaniem jest kuchnia "na winie" czyli bierzemy to co się nawinie ;) Mnie dziś nawinęła się łopatka wieprzowa, trochę pieczarek i papryki i dwie podstrzyżone dymki. Efekt widać na zdjęciu :) Przepis na ciasto pochodzi z książki Michela Roux "ciasta" i jest chyba najlepszym ciastem na tarty z jakim kiedykolwiek przyszło mi współpracować.



Kruche ciasto:

250 g mąki
125 g masła lekko zmiękczonego
 1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
40 ml zimnej wody (u mnie ok 2 łyżki)

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mieszamy aż do połączenia. Wyciągamy ciasto i zagniatamy w kulę, którą spłaszczamy i chowamy do lodówki na ok 30 min.

Farsz:

500 g mielonej wieprzowiny (szynka, łopatka)
300 g pieczarek
pół papryki czerwonej
1 średni pomidor
2 cebule dymki
3 ząbki czosnku
1 łyżka  słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
50 g sera żółtego
1 jajko
natka pietruszki

Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Po chwili dorzucamy mięso i wyciśnięty czosnek. Kiedy mięso będzie podsmażone dodajemy przyprawy, solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy mięso do miski, a na pozostałym sosie podsmażamy pokrojone pieczarki i pomidora. Dodajemy do mięsa, dosypujemy pokrojoną dymkę i natkę pietruszki. Odstawiamy do przestygnięcia.
Z lodówki wyjmujemy ciato, rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm i wykładamy nim formę do tarty. Pozostałe ciasto ugniatamy w małą kulę i razem z  formą z ciastem ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut.
Do farszu wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Farsz przekładamy do formy, posypujemy startym serem i nakrywamy pozostałym ciastem rozwałkowanym jak najcieniej.





Placek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 30 min, aż ciasto będzie miało piękny złocisty kolor.
Najlepiej smakuje na ciepło podany z zieloną sałatką, ogórkiem, pomidorem.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz