środa, 27 marca 2013

Bułeczki orkiszowe


Pyszne, mięciutkie bułeczki wykorzystane w dwóch wcześniejszych przepisach. Jedne z moich ulubionych. Jest to zmodyfikowany przepis z książki "Radość gotowania".

 

Składniki:

100 g razowej mąki orkiszowej
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml wody
20 g oleju
1 łyżeczka soli
1 żółtko lub jajko roztrzepane z mlekiem do posmarowania bułek
czarnuszka do posypania


Mąki, kminek i sól wymieszać razem. Drożdże połączyć z wodą i cukrem i odstawić na chwilę. Z mąki utworzyć kopiec. Na czubku zrobić wgłębienie i wlać drożdże i olej. Wyrabiać aż ciasto będzie będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Ciasto podzielić na 12 części i uformować z nich bułeczki. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-45 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Piec 15-20 minut.

Ciasto można też wyrobić w maszynie - wsypać wszystkie składniki do maszyny w kolejności płynne, sypkie i na końcu drożdże i nastawić program "dough", a dalej postępować jak w przepisie.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz