Jak wiosna - to sałatka, ale jak taka wiosna... to sałatka rozgrzewająca! Chrupiąca i pikantna, sycąca dzięki kurczakowi i grzankom, miło rozgrzewająca dzięki chilli.
Składniki na dwie porcje:
1 mała sałata rzymska
1 mała cebula dymka
1/2 średniego ogórka
1 pomidor
1/2 jabłka
3 rzodkiewki
1 pierś z kurczaka
łyżka oleju rzepakowego
1 żółta papryczka chilli (może być też czerwona) pozbawiona pestek
3 listki szałwii
sos sojowy
sól
pieprz
Grzanki:
1 bułka orkiszowa (może być też bagietka, ciabatta) pokrojona w kromki
1 łyżka masła
Dressing:
4 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki musztardy
garść bazylii pokrojonej w paski
pieprz
sól
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy w misie. Ogórka obieramy, kroimy w grube półplasterki, pomidora kroimy w dość grubą kostkę, cebulę, jabłko i rzodkiewki kroimy w plasterki i wszystko układamy na sałacie.
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem i smażymy na złoty kolor. Kiedy będzie już ładnie rumiany dodajemy chilli pokrojone w cienkie plasterki, pokrojone listki szałwii i skrapiamy sosem sojowym.
Mięso odkładamy na chwilę, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy grzanki - na patelnię dokładamy masło. Kiedy się rozpuści rumienimy na nim kromki.
Mięso kroimy w plasterki i układamy na sałacie. Po ściągnięciu grzanek, na gorącą patelnię wlewamy olej, ocet, dodajemy musztardę i mieszamy. Dorzucamy bazylię, doprawiamy i polewamy sosem sałatkę.
Podajemy z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz