wtorek, 26 marca 2013

Kanapki z wędzoną makrelą




Skandynawskie smaki - ryba, chrzan, buraki i (prawie) ciemne pieczywo. Bardzo smaczne, zdrowe i szybkie kanapki.


Składniki:

bułki grahamki orkiszowe (można zastąpić dowolnym pieczywem)
masło
wędzona makrela
ugotowany burak
świeży chrzan
zielona pietruszka/ koperek do dekoracji


Ugotowanego buraka utrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i wymieszać. Bułki przekroić, posmarować cienko masłem. Utrzeć chrzan i ułożyć cienką warstwę na pieczywie, a na niego buraki. Na wierzch układamy makrelę i posypujemy obficie chrzanem.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Makrela i grahamku już są! Brakuje tylko chrzanu i buraków ale jutro kanapeczki będą się robić:)

    OdpowiedzUsuń