poniedziałek, 18 marca 2013

Barszcz wegetariański

 

Mój, mój własny, mój ssskarb ;) Uwielbiam barszcz czerwony, a najbardziej właśnie taki - na samych burakach. W pięknym kolorze, pikantny. W dniu dzisiejszym podany z ziemniakami.

1,5 kg buraków
3 l wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
ok 2-3 łyżki przyprawy typu vegeta*
pieprz
1 ziarenko ziela angielskiego
1 malutka suszona papryczka pepperoncino
1 goździk

Buraki obieramy i kroimy w grube plasterki, wkładamy do garnka. Jednego buraka obranego i pokrojonego odkładamy do miseczki. Buraki zalewamy wodą i wstawiamy na średnim ogniu. Od razu dodajemy też obrane marchewkę, pietruszkę i cebulę w całości oraz dwa ząbki czosnku. Kiedy barszcz będzie już delikatnie bulgotał (nie ma gwałtownie zagotować, gotujemy go nieśpiesznie na średnim ogniu) dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą lub przyprawą uniwersalną, pieprzem, dorzucamy też ziele angielskie, papryczkę i goździk. Barszcz gotuje się ok. 2 godzin, dopiero po takim czasie "dojrzewa" w smaku. Na sam koniec gotowania dorzucamy ostatniego surowego buraka (dzięki temu będzie miał piękny kolor) i ząbek czosnku lekko rozgnieciony. Ilość soli, pieprzu i soku z cytryny jest orientacyjna, bo dużo zależy od samych buraków, dlatego w trakcie doprawiania koniecznie trzeba próbować barszcz i regulować jego ostrość/słodycz.

Smacznego!





*przyprawę uniwersalną robię domowym sposobem z suszonych warzyw z solą, ziołami i kurkumą, które miksuję razem - wiem wtedy, że nie zawiera żadnych chemicznych "witaminek" - polecam, bo jest zdrowiej i taniej niż z kupnymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz