wtorek, 11 listopada 2014

Ciastka owsiane bez cukru


Bez obaw - ciastka są słodkie :)  Z ciasteczkami owsianymi eksperymentuję już od dawna. Poszukuję przepisu doskonałego. Ta wersja jest bliska ideału - z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na 15 sztuk:

180 g miękkiego masła
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki mąki
1 jajko
3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki jogurtu naturalnego
200 g suszonych wiśni
50 g posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. W misce utrzeć masło na puszystą masę. Dodać miód i zmiksować do połączenia. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Dodać jogurt i zmiksować do połączenia. Mąkę, sodę, sól, płatki owsiane i kokos zmieszać razem i wmieszać w masę maślaną. Dodać wiśnie i czekoladę, wymieszać równomiernie.
Kawałki ciasta formować w dłoniach w kulki o średnicy 5 cm i lekko spłaszczać. Układać na blaszce na pergaminie w dość dużych odstępach (u mnie wyszły dwie duże blaszki ).
Piec przez 20 - 25 minut do złotego koloru.
Po wyciągnięciu pozostawić 5 minut na blaszce, później przekładać na talerz do całkowitego ostygnięcia.
Najlepiej smakują z mlekiem :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz