wtorek, 11 listopada 2014

Indyk w sosie żurawinowo-chrzanowym z pęczakowym orzotto


Świętujemy :) Z tej okazji proponuję moją ulubioną kaszę w wersji "z ziemii włoskiej do Polski". Orzotto to wersja risotta tylko właśnie z kaszą. Trzeba przy nim chwilę postać i pomieszać, ale naprawdę warto! A indyk po prostu rozpływa się w ustach :)

Składniki :

1 pierś z indyka (ta miała 800g)
łyżka domowej wegety
2 łyżki masła
500 ml wrzątku

orzotto:
2 szklanki pęczaku
1 cebula drobno posiekana
1 mały por drobno posiekany
2 l bulionu drobiowego (ja używam domowej kostki rosołowej 1,5 łyżki na 2 l wrzątku)
natka pietruszki

sos:
pół szklanki surowej żurawiny (może być mrożona)
łyżeczka chrzanu
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka bulionu
1łyżka miodu
łyżeczka domowej wegety
1/2 szklanki sosu z pieczenia indyka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wegetą,  po bokach dajemy masło, podlewamy wrzątkiem.
Pieczemy 2 godziny polewając co 30 min mięso sosem. Kiedy indyk mocno się zarumieni możemy przykryć go z wierzchu folią aluminiową.

W międzyczasie - w rondlu o grubym dnie podgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i szklimy na nim cebulę.
Dodajemy pora i łyżkę masła i dusimy kilka minut mieszając. Wsypujemy kaszę i podsmażamy mieszając. Kiedy ziarenka będą już błyszczące i ciepłe dolewamy pierwszą partię ciepłego bulionu - tyle, żeby przykryć kaszę. Czekamy, aż płyn się wchłonie. Dolewamy kolejną porcję bulionu, mieszamy i czekamy aż kasza wchłonie płyn. Tak do skończenia bulionu - zajmuje to mniej więcej godzinę. Kaszę warto delikatnie przemieszać pomiędzy dolewaniem bulionu. Na koniec trzeba spróbować czy kasza jest już miękka. Orzotto zostawiamy pod przykryciem - długo utrzyma temperaturę i "dojdzie".

Sos - na patelni roztapiamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy mąkę i czekamy mieszając, aż się zarumieni. Wsypujemy żurawinę i dodajemy chrzan. Szybko mieszamy i dolewamy bulion ciągle mieszając.
Doprawiamy miodem i wegetą. Gotujemy na małym ogniu 10 minut.

Kiedy indyk już się upiecze, wyciągamy go z piekarnika, mięso przekładamy na deskę do krojenia, a część sosu z pieczenia dodajemy do  sosu żurawinowego.
Mięso kroimy w 1,5 cm plastry.
Do orzotto dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, wykładamy na talerz, na wierzchu układamy mięso i polewamy sosem. Można podawać z ćwikłą lu ogórkami kiszonymi.

Smacznego













 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz