wtorek, 11 listopada 2014

Sałatka z dynią i gorgonzolą


Jeżeli zostało nam nieco pieczonej dyni, to możemy szybko zamieszać pyszną sałatkę. A jeśli nie mamy... to szybko upieczmy :)

Składniki na 2 porcje:

Sałątka z dynią i gorgonzolą na 2 porcje:

2 garści mieszanych sałat (insalatina, roszpunka, lodowa, radichio, endywia, dębowa lub nasza ulubiona :)
3 grube plastry dyni
1 pomidor
1 mała szalotka
50 g sera gorgonzola
łyżka posiekanych i podprażonych orzechów włoskich (niekoniecznie)

sos:
sok z 1/2 pomarańczy
ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
pieprz czarny
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka miodu
1/4 szklanki oleju rzepakowego


Dynię w skórce należy piec w piekarniku w temp 180 stopni pzrez 30 minut. Kiedy ostygnie obieramy ją i kroimy w kostkę.
Sałaty podarte w małe kawałki układamy w misce, na sałatę wrzucamy pomidora pokrojonego w kostkę i szalotkę pokrojoną w cienkie plasterki.
Na to wykładamy dynię i układamy podarte kawałeczki gorgonzoli i ewentualnie orzechy.
Do małego słoiczka wkładamy wszystkie składniki na sos (czosnek wyciśnięty) i zakręcamy, a następnie mocno wstrząsamy do połączenia składników.
Sałatkę polewamy sosem.

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz