piątek, 24 października 2014

Cannelloni z dynią i ricottą


Zzzzzimno.... Tak więc na rozgrzewkę - skomponowane z tego co się "nawinęło".

Składniki:
10 szt (rurek) makaronu cannelloni
250 g sera ricotta
200 g boczku wędzonego surowego
pół czerwonej papryki
150 g dyni (1/4 małej dynii)

sos pomidorowy:
1 l domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów pelati
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
łyżka soku z cytryny
łyżeczka oregano
2 gałązki bazylii

1 kulka mozarelli

sos beszamelowy:
łyżka masła
50g mąki
250 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej

Piekarnik nagrzać do 210 stopni. W garnku podgrzać pomidory z oliwą, rozgniecionym czosnkiem, cukrem, cytryną, solą, oregano, bazylią. Gotować na średnim ogniu.
Na patelni podsmażyć boczek. Dorzucić paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy boczek się zrumieni, a papryka zmięknie, dorzucić dynię pokrojoną w niewielką kostkę.
Kiedy dynia się rumieni roztopić masło, dorzucić mąkę i kiedy się połączą wlewać powoli mleko cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy sos zgęstnieje i będzie jednolity zdjąć z ognia, doprawić.
Dynię i boczek lekko przestudzić, wymieszać z ricottą i z pomocą łyżeczki nadziewać makaronowe rurki.
Układać je w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem pomidorowym, następnie beszamelowym, a na wierzchu ułożyć cienkie plastry mozarelli.
Zapiekać przez 30 minut.

Smacznego :)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz