niedziela, 19 października 2014

Lukrowane babeczki z dżemem porzeczkowym


Przyjemne waniliowe babeczki z porzeczkową niespodzianką w środku i cytrynowym lukrem na wierzchu.


Składniki na 12 babeczek:

180 g masła
180 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
4 jajka
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki

Do dekoracji:
2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
gorzka czekolada

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
Masło z cukrem ubić na jasną puszystą masę. Dodać wanilię. Po jednym dodawać jajka dobrze ubijając.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia składników.
Napełniać foremki najwyżej do 3/4 wysokości. Piec 20 minut do złotego koloru.
Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w foremkach przez 5 minut, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

W babeczkach ostrym nożem wycinać kółka i w powstałą dziurkę nakładać dżem. Nakrywać pozostałym ciastem.







Cukier puder utrzeć z kilkoma łyżeczkami soku z cytryny (lukier ma być dość gęsty więc należy stopniowo dodawać małe ilości soku do uzyskania pożądanej konsystencji).
lukier nakładać łyżeczką na babeczki tak aby wypełnił przestrzeń do rantu papilotki.
Kiedy lukier nieco zaschnie można go dekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i przelanej do rękawa cukierniczego.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz