poniedziałek, 20 października 2014

Czekoladowe babeczki z powidłami


 

Wczoraj ta Polska Złota... a dziś ta słotna i szara... Jesień... liście z drzew spadają... kilka spadło na wspaniałe czekoladowe babeczki. Dla miłośników gorzkiej czekolady.
Przepis na ciasto (choć zmodyfikowany) pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery.

Składniki:

3/4 szklanki mąki
120g masła
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki kakao
powidła śliwkowe (12 łyżeczek)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej

na polewę:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła

100 g lukru plastycznego lub marcepanu
brązowy, czerwony, żółty i złoty barwnik jadalny w proszku

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Polecam te foliowane - przy ciemnym cieście takim jak to zwykłe nie będą wyglądać atrakcyjnie. Dodatkowo foliowane papilotki zatrzymują w cieście całą wilgoć i babeczki są smaczniejsze.
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. W małym rondelku roztopić masło, zdjąć z ognia i wsypać połamaną czekoladę. Kiedy się roztopi dodać kakao i wymieszać trzepaczką na gładką masę.
Jajka ubić z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dodać wanilię i masę czekoladową cały czas ubijając.
Dodawać na zmianę śmietanę i mąkę mieszając łyżką tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta przełożyć do foremek następnie na środek każdej babeczki nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych. Przykryć resztą ciasta. Piec około 20-23 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudzić przed dekoracją.

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzać równomiernie po powierzchni babeczek.

Listki do dekoracji najlepiej przygotować dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Marcepan lub lukier plastyczny rozwałkować na macie teflonowej lub pergaminie na grubość 3 mm. Wykrawać listki. Można użyć wykrawaczki lub wycinać kształty listków nożykiem.
Brązowy barwnik (szczyptę) należy rozpuścić w małej łyżeczce alkoholu i taką farbką malować brzegi listków. Pozostawić do wyschnięcia. Nożykiem lub narzędziem do dekoracji odcisnąć na listkach żyłki.
Malować środek listków maczając pędzelek w proszkach i cieniując odcienie złoto-czerwone.
Listki należy ułożyć na wałku na noc do wyschnięcia - nabiorą wtedy "zawiniętego" kształtu.
Gotowe listki układać na gotowych babeczkach.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz