Delikatne puszyste mini babeczki z owocami morwy białej i pysznym kremem cynamonowym, muśnięte gorzką czekoladą. Idealne do kawy.
Ta porcja wystarczy na 24 mini babeczki lub 12 normalnych.
Składniki :
2 jaja
115 g drobnego cukru trzcinowego
50 ml śmietany kremówki 30%
115 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego i lekko schłodzonego masła
garść owoców morwy białej (można też użyć rodzynek, suszonych moreli lub żurawiny)
Krem:
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
6-7 kostek dobrej gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do minimuffinek wyłożyć papilotkami. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę i ubijać jeszcze minutę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą (już nie ubijać). Dodać roztopione masło. Napełniać foremki do 3/4 wysokości (sporo urosną). Do każdej babeczki wcisnąć po jeden lub dwa owoce.
Piec ok 15 minut, aż do złotego koloru. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić zupełnie przed dekorowaniem.
Serek mascarpone zmiksować delikatnie z cukrem i cynamonem, a czekoladę umieścić w małej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Zarówno krem jak i czekoladę umieścić w rękawach cukierniczych. Najpierw wyciskać na babeczki krem, a następnie dekorować czekoladą.
Krem można także nałożyć łyżeczką i uformować w rozwichrzone czubki na babeczkach, a na koniec pokropić czekoladą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz