niedziela, 19 października 2014

Tarta porowo-serowa



Bardzo prosta i szybka - takie lubię najbardziej. A połączenie boczku, pora i sera pleśniowego zawsze się sprawdza :)


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej robionego na prawdziwym maśle)
1 duży por
200 g wędzonego surowego boczku
5 jajek
150 ml śmietanki kremówki 30%
200 g sera żółtego typu Cheddar
100 g sera z niebieską pleśnią
pieprz kolorowy


Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Formę do tarty (o średnicy 30 cm) posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim tak, aby wystawało ok 2 cm poza ranty i nakłuć dno widelcem.
Na patelni podsmażyć pokrojony w niewielkie kawałki boczek. Dorzucić pokrojonego w plasterki pora.
Smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
Pora i boczek wykładamy na przygotowane ciasto.
W misce roztrzepujemy jajka ze śmietanką. Dodajemy utarty Cheddar i sporo pieprzu (jeżeli ktoś nie lubi pikantnych smaków ten krok można pominąć ;). Masę wylewamy na spód tarty. Na wierchu układamy kawałki sera pleśniowego.
Pieczemy około 30 minut. Jeżeli z wierzchu tarta mocno się zarumieniła, można przykryć ją folią aluminiową.

Najlepiej smakuje na ciepło podana z sałatą z winegretem, ale na zimno też jest apetyczna. Zapieczona w mniejszych foremkach świetnie sprawdzi się na domowym przyjęciu.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz