piątek, 7 listopada 2014

Pierogi leniwe z miodem i granatem


Pierogi leniwe to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa. Smak został przekazany o jedno pokolenie dalej, bo moje córcie zajadają się tymi kluskami aż im się uszy trzęsą. Ja pamiętam leniwe podsmażane na masełku z cukrem. Ale dziś zaproponuję nową wersję z twistem - dziewczynki zaakceptowały, zwłaszcza, że od wakacji granat bije u nas rekordy popularności :)


Składniki:

500 g twarogu półtłustego (polecam klasyczny twaróg w kawałku, te już zmielone "sernikowe" są zbyt    
          mokre i trudno z nich zrobić zwarte ciasto.
1 jajko 
200 g mąki
szczypta soli
2 łyżki masła
4 łyżki miodu
ziarenka z połowy średniej wielkości owoca granatu 
łyżeczka cynamonu


Wstawiamy wodę do gotowania klusek (osoloną z dodatkiem łyżki oleju).
Całe ciasto można zarobić w malakserze, wtedy wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy aż do połączenia. 
Ręcznie wyrabiamy ciasto uprzednio dokładnie rozdrobniwszy twaróg widelcem. Dodajemy jajko, mąkę i sól i zagniatamy szybko ciasto. Nie wyrabiamy go - wyrabiane za długo będzie się kleić i rozpływać.
Na obficie oprószonej mąką stolnicy układamy ciasto, dzielimy na cztery części i formujemy wałki o średnicy 2 cm. Następnie kroimy ukośnie na kluseczki.
Wrzucamy partiami do gorącej wody i gotujemy na małym gazie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzamy do miski i dodajemy pół łyżeczki masła na partię i wstrząsamy, żeby otoczyło leniwe.

Pierogi leniwe podajemy oprószone cynamonem, delikatnie polane miodem i posypane ziarenkami granatu.

Smacznego



 
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz