niedziela, 19 października 2014

Drobiowe kotleciki na parze


Coś zdrowego :) Prosty lekki obiad. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami jakiegokolwiek urządzenia do parowania to super, jeżeli nie - to też nie ma problemu. Wystarczy garnek, woda, trochę gazy lub ściereczka i gotowe :)

Składniki na 4 porcje:

2 piersi z kurczaka
2 filetowane podudzia z kurczaka (obrane z chrząstek)
2 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
4 małe różyczki brokuła
1 łyżeczka domowej kostki rosołowej
pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 jajko
sól (do smaku - ja nie daję jej wcale ale lubię raczej mało słone potrawy)

12 ziemniaków sałatkowych
masło


W jednym garnku wstawiamy nieobrane ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut.
Jeżeli nie będziemy korzystać z parownika, przygotowujemy też drugi garnek z wodą do parowania kotlecików.
Mięso mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Marchewkę czosnek i brokuły rozdrabniamy blenderem lub też w malakserze (w zależności od dostępnego sprzętu - można je też bardzo drobno pokroić).
W misce mieszamy mięso, warzywa, kostkę rosołową, jajko i przyprawy. Rękami umoczonymi w chłodnej wodzie formujemy niewielkie spłaszczone kotleciki i gotujemy je na parze przez około 20 minut.

W międzyczasie podgotowane ziemniaki kroimy na połówki i posmarowane masłem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni aż do zrumienienia.

Dopełnieniem obiadu może być sałatka z czegoś zielonego, pomidora, dymki, papryki i tym podobnych z sosem:
rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki soli
pieprz

Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka i porządnie wstrząsnąć (nie mieszać ;).

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz