czwartek, 11 lipca 2013

Tarta z warzywami i kozim serem




Jak dla mnie - idealna propozycja na letni obiad. Najlepiej smakuje w towarzystwie zielonych sałatek wszelakiego sortu.

Składniki na ciasto:

200 g sera żółtego
200 g zimnego masła
250 g mąki
2 żółtka
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ser żółty utrzeć na grubych oczkach, podobnie mało, dodać mąkę i żółtka. Zagnieść ciasto. Formę do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem ugniatając je ręką do boków i dna formy. Ciasto wstawić do piekarnika i piec aż nabierze lekko złotego koloru - około 15 minut.

Nadzienie:

pół średniej cukinii
1 czerwona cebula
pół czerwonej papryki
1 duży pomidor
3-4 pomidorki koktajlowe
ser kozi miękki
łyżeczka curry
3 jajka
garść utartego sera żółtego
100 g jogurtu greckiego
sól 
pieprz

Cukinię pokroić w grube plastry, cebulę w grube półplasterki, pomidora w poprzek na 3-4 plastry (wykroić gniazdo nasienne), pomidorki przekroić na pół, a paprykę w kostkę.
Warzywa (bez pomidorów) podsmażamy chwilkę na patelni, aż zmiękną. W misce roztrzepujemy jajka ze startym serem, jogurtem, curry, pieprzem i solą.
Na podpieczonym spodzie układamy podsmażone warzywa i pomidory. Pomiędzy nie wlewamy masę jajeczną. Na sam wierzch łyżeczką kładziemy kleksy koziego sera do smaku.
Pieczemy 35 minut.
Równie dobrze smakuje na ciepło i na zimno.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz