poniedziałek, 29 lipca 2013

Tarta z budyniem i letnimi owocami


Po prostu lato na talerzu !


Składniki:

Ciasto:

250 g mąki
150 g masła pokrojonego w kostkę i lekko zmiękczonego
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
2 łyżki drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka

Wszystkie składniki wkładamy do melaksera i mieszamy do połączenia. Ciasto wyciągamy i zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy dysk, owijamy folią i chowamy do lodówki na minimum godzinę.

Krem:

6 żółtek
125 g cukru
40 g mąki
500 ml mleka
1 laska wanilii przecięta wzdłuż

Żółtka utrzeć z jedną trzecią cukru na puszysty kogel-mogel. Dodać mąkę i wmieszać ją do masy.
Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią. Gotujące mleko wlać do masy z żółtkami cały czas mieszając.
Kiedy składniki się połączą przelewamy je ponownie do rondla i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy 2 minuty, bez przerwy mieszając, następnie przelewamy do miski. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.


Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy na 20 minut do lodówki


Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Nakłuć ciasto. Piec bez nadzienia, obciążone przez 35 minut. Usunąć obciążenie, wysmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i piec jeszcze 4 minuty.

Na lekko przestygnięty spód wykładamy krem i układamy na nim owoce: truskawki, borówki, maliny, jeżyny, śliwki, brzoskwinie, czereśnie.
Owoce polewamy galaretką rozpuszczoną w 200 ml wody i przestudzoną. Odkładamy do stężenia w chłodne miejsce.

Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz