czwartek, 11 lipca 2013

Sałatka z pierożkami tortellini



Zazwyczaj nie można spotkać w mojej kuchni gotowych lub pół-gotowych dań, ale ta sałatka jest po prostu "wypyszna" jak mówi moja starsza latorośl, a moje próby zlepienia domowych tortellini jak dotąd nie udały się. Dlatego na razie proponuję te gotowe, ale jak tylko dopieszczę sposób na te domowe, to się nim podzielę.


Składniki:

1 opakowanie pierożków tortellini (najlepsze są te świeże, nie suszone) z dowolnym nadzieniem, ale nie polecam mięsnego
3 łodygi selera naciowego
1 cebula dymka wraz z zieloną częścią
1 czerwona papryka
5 świeżutkich białych pieczarek
pół białej papryki
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
majonez (ok 3 kopiate łyżki)
sól
pieprz

Pierożki gotujemy w osolonej wodzie tak, aby nie były bardzo miękkie i odstawiamy do ostudzenia.
Seler kroimy w cienkie plasterki, cebulę w cienkie półplasterki, paprykę w paski, pieczarki w plasterki.
Zioła siekamy drobno. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz