czwartek, 11 lipca 2013

Babeczki cytrynowo-porzeczkowe

Słodko- kwaskowate. Pyszny pomysł na czerwone porzeczki. Po raz kolejny modyfikowany przepis Nigelli z Domowej Bogini.


Ciasto na 18 babeczek:

60 g oleju rzepakowego
200 g mąki
130 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka i sok z 1 sparzonej cytryny
1 jajko
ok. 120 ml mleka
250 g czerwonych lub czarnych porzeczek (mogą być mrożone)

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i skórkę z cytryny.
Do miarki wyciskamy sok z cytryny i uzupełniamy mlekiem do 200 ml. Wbijamy jajko i dolewamy olej - roztrzepujemy widelcem. Płynne składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników. Wsypujemy owoce, mieszamy i wykładamy ciasto do papilotek do 2/3 wysokości.
Pieczemy 20 - 25 inut do tzw. suchego patyczka.

Krem:

500 g serka mascarpone
50 g konfitury porzeczkowej

Serek miksujemy krótko z konfiturą- tylko do połączenia. Nakładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy wystudzone babeczki.

Ciemniejsze różowe zdobienia zrobiłam z klasycznego kremu maślanego - masło+cukier puder+odrobina różowego barwnika.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz