poniedziałek, 29 lipca 2013

Tarta cytrynowa



Tarta cytrynowa "chodziła" za mną  od dawna, ale nie chciała nigdy wyjść idealnie. Ta jest idealna. Spód jest kruchutki, ale ładnie się kroi, Krem jest gęsty, mocno cytrynowy i nietłusty, a beza.... beza jest fantastyczna :)))

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki
150 g masła pokrojonego w kostkę i lekko zmiękczonego
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
2 łyżki drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka

Wszystkie składniki wkładamy do melaksera i mieszamy do połączenia. Ciasto wyciągamy i zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy dysk, owijamy folią i chowamy do lodówki na minimum godzinę.


Beza:

6 białek
360 g drobnego cukru

Do rondla z grubym dnem wlewamy80 ml wody, dodajemy cukier, stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Zwiększamy ogień i wkładamy do środka termometr, czekamy aż syrop osiągnie 110 stopni.
Ubijamy białka na sztywno cały czas pilnując syropu. Przestajemy gotować, kiedy osiągnie 121 stopni. Zdejmujemy go z ognia i odstawiamy na 30 sekund aż przestanie bulgotać. Wlewamy go do piany cienką stróżką ciągle ubijając na niskich obrotach. Kiedy cały syrop się wchłonie, ubijamy pianę na niskich obrotach jeszcze 15 minut, aż masa ostygnie.

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy na 20 minut do lodówki  

Krem:

8 cytryn
75 g mąki kukurydzianej
225 g drobnego cukru
100 g masła
6 żółtek

Zetrzeć skórkę z jednej cytryny, następnie wycisnąć sok z wszystkich cytryn, połączyć ze skórką i 35 ml wody. odlać 1/3 i wymieszać z mąką kukurydzianą. Resztę zagotować w rondlu razem z cukrem i masłem.
Do gotującego się płynu dolać mąkę z sokiem. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać żółtka ubijając trzepaczką. Przetrzeć krem przez sito do miseczki i posypać po wierzchu cukrem pudrem, żeby nie utworzył się kożuch.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Nakłuć ciasto. Piec bez nadzienia, obciążone przez 35 minut. Usunąć obciążenie, wysmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i piec jeszcze 4 minuty.

Kiedy ciasto lekko przestygnie, nakładamy krem cytrynowy, a na wierzch wyciskamy bezę rękawem cukierniczym (można też wyłożyć ją łyżką i uformować fantazyjnie).
Na koniec opalamy bezę palnikiem spożywczym lub wstawiamy na 3 minuty do piekarnika ustawionego na grillowanie.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz