środa, 19 czerwca 2013

Zupa rybna

Zupa rybna ostatnio przeżywa renesans i coraz częściej można ją spotkać w restauracjach i domach. A rodzajów jest baaardzo dużo, od klarownych bulionów, przez treściwe zupy po delikatne kremy. Tą zupę robi się łatwo i szybko, pomimo pozornie dużej ilości składników. A smak... poezja :)

 Składniki:

250 g filetu z łososia
250 g krewetek w pancerzykach
paczka włoszczyzny lub:
1 mały por
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 cytryna
2 łyżki masła
łyżka bulionu drobiowego (przepis na bulion na blogu)
kilka nasion kolendry
szczypta nasion kminu
szczypta płatków chilli
łyżka słodkiej papryki
250 g śmietany kremówki 30 %
po pół pęczku natki pietruszki i koperku
pieprz
sól


W garnku rozgrzewamy masło. Warzywa kroimy drobno - pora w talarki, cebulę w drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę, seler ucieramy na dużych oczkach.


Podsmażamy pora, cebulę i czosnek aż się zeszklą.


Następnie dodajemy utarte jarzyny.


Dusimy mieszając  przez kilka minut.


Dodajemy krewetki i pociętą w kostkę rybę.



Dosypujemy przyprawy, dodajemy bulion i zalewamy wodą.


Od momentu dodania ryby mieszamy bardzo delikatnie, żeby filet się nie rozpadł. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut.
Po tym czasie wciskamy sok z cytryny, dodajemy śmietankę i pokrojoną natkę pietruszki i koperek.





Teraz pozostaje już tylko jeść :)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz