Domowa kostka bulionowa
Zdrowa alternatywa dla kostek bulionowych. Pozwala bardzo szybko przygotować zupę, sos, danie jednogarnkowe. Przepis z książki Radość gotowania - nieco zmodyfikowany. Wymaga trochę "stania przy garnkach" ale biorąc pod uwagę, że wystarcza na 2 do 3 miesięcy - naprawdę warto!
300 g mięsa z podudzi kurczaka lub indyka bez skóry i ścięgien (ja wykorzystuję mięso z wiejskiej kury -
jest zdrowsze i smaczniejsze niż z kupnego kurczaka)
250 g warzyw (dowolność prawie pełna - obowiązkowo cebula i czosnek, do tego seler, marchew,
pietruszka, pasternak, por)
4 gałązki mieszanych świeżych ziół (gorąco polecam lubczyk, poza nim pietruszka, rozmaryn, bazylia,
szałwia - zależy od waszego smaku)
150 g soli morskiej
100 d białego wina
1 liść laurowy
1 gożdzik
5 nasion kolendry
1 ziarenko ziela angielskiego
Mięso należy zmielić w blenderze lub melakserze na gładką masę. Warzywa z ziołami również zmiksować na jak najdrobniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w garnku z grubym dnem i gotować na średnim ogniu często mieszając przez 30 minut. Kiedy masa będzie już bardzo gęsta, należy ją ponownie zmiksować blenderem. Wszystko przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w lodówce. 1 łyżeczka koncentratu wystarcza na 500 ml bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz